Prima pagină > Arhitortura, baliverne, forme diforme > Coreea de Nord – Hotel Ryugyong

Coreea de Nord – Hotel Ryugyong


Se poate aprecia la coreeni sinceritatea in tot ceea ce pun la cale, prost gustul acestei cladiri este izbitor, te intampina din orice unghi din care o privesti, nu se incerca subterfugii ornamentale, ruperi de ritm in alcatuire, este un monolit aruncat cu tupeu in mijlocul strazii (cartierului, orasului, tarii etc). Nimeni nu s-a sinchisit (dpdv arhitectural) sa ii perturbe cumva linia brutala, monotona, previzibila si obositoare.

Hotel Ryugyong - fie la ei

Hotel Ryugyong - fie la ei

Constructia cladirii a inceput in 1987 si s-a intrerupt din motive de lipsa de bani (incredibil, credeam ca dictatorii au bani tot timpul) in 1992. Umbla vorba ca s-au reinceput lucrarile la magistrala constructie anul asta (2008) prin aprilie, rugam pe aceasta cale pe cei ce trec prin Coreea de Nord cu treburi sa ne confirme vestea. Sau mai bine nu. Ca romani s-ar putea sa ne fi pierit simtul ridicolului in materie de arhitectura, pentru cei ce pun insa la indoiala existenta unei astfel de cladiri iata si un filmulet, muzica suava coreana care insoteste si se impleteste cu ambientul e un bonus cu care filmul va va rasplati in caz ca il veti viziona.

Ca si alte dezgustatoare mascarade arhitecturale de pe cuprinsul tarii lor, a noastre sau a altora, aceasta gramada uriasa de beton si fier e acolo si va ramane multi ani acolo. Evident carevasazica nu stim cat, insa putem sa imaginam influenta unei astfel de disfunctionalitati in societatea respectiva, incadrarea ei functionala in viata comunitatii este marcanta, ii (de)formeaza pe cei din jur devenind la randu-le (aceste cladiri) arhitectii sociali ai imprejurimilor pe care le patroneaza.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: