Prima pagină > cugetare, forme diforme > Wittgenstein – empirismul in logica

Wittgenstein – empirismul in logica


Continuare la https://carevasazica.wordpress.com/2008/10/27/wittgenstein-frustrarile-unui-filozof/
Baiatu e de familie nu gluma, i-am citit biografia si e impresionanta fara discutie, lasand la o parte ca 3 dintre fratii lui s-au sinucis. Ce vrei mai de soi si mai aristocrat ?!
Nu stiu daca ai citit pe Baruch, cum care Baruch?, Spinoza. A scris o carte foarte asemanatoare in care demonstra negru pe alb ca Dumnezeu exista. Cartea la fel de interesanta ca un rebus, vorbesc serios, pentru mine a fost un challenge intelectual. La fel si Wittgenstein care sunt convins ca s-a inspirat la greu din Spinoza. De altfel si mie mi-a dat prin cap sa scriu o panarama din asta de carte dupa ce am citit Spinoza. Abia dupa citirea lui Wittgenstein pot zice ca am renuntat.
In Tractus Wittgenstein incearca sa cuprinda in fraiele logicii tot ce e posibil si imposibil. Imposibilul e insa mult mai diversificat si stratificat decat lasa Wittgenstein sa se inteleaga. Pentru simplificare el prefera sa ia treapta cea mai usoara a imposibilului si asta devine instrumentul lui de lucru. Asta e si unul din motivele pentru care ii iese bijectia intre limba si gand, intre exprimare si idee, concret si abstract. Apreciez cartea omului ca pe un manifest pozitivist, ca pe o incurajare prieteneasca si logica empirista insa dincolo de asta sa ma scuze, l-am pierdut. Adica instinctul meu spune ca logica asta platonica functioneaza stralucit pe tabla de joc a ratiunii, pe ringul ala iluminat si studiat de toata lumea, lume care insa e situata (e scena ringului de box) in intuneric. Iar acolo in intuneric legile sunt cu totul altele, ratiunea e mai mult o reprezentare, o proiectie, o inchipuire (buna limba romana, zau) deci e o inchipuire a unui model. Zic a unui model, cu riscul de a parea pleonastic, insa vreau sa ma feresc a zice „realitate”. Oricum, inchpuirea asta care se cheama ratiune accepta legile logicii, si nu numai. Ratiunea fundamentata pe logica este un edificiu fantastic, fabulos fara indoiala, ea si-a construit stiinte si legi, determinismul functioneaza perfect, in acest mediu fantasmagoric al rationalului Wittgenstein se poate ancora si poate capata perfect sens. Sa fiu sincer ma asteptam la mai mult de la el.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: