Prima pagină > Comunism > Marx – Manifestul Comunist

Marx – Manifestul Comunist


Incepe bine, sunt convins ca asa ceva a fost ceva absolut senzational la vremea respectiva – vorbesc in valoare absoluta evident nu relativ la timpul modern cand experimentul a esuat.
Merg mai departe ca sunt tare curios sa vad ce a fost in capul lor.

http://www.gutenberg.org/files/61/61.txt

Pot spune tipul vorbeste pe voce inceata si greoaie, serioasa, e incruntat si scrasneste din dinti, insa treaba e groasa, cel putin in prima parte nu numai ca nu il prinzi cu nimic aiurea insa e socant ca asa ceva a putut fi scris in 1848. Intamplator citez apropo de ideea ca se creaza dictatura oraselor: „It has created enormous cities, has greatly increased the urban population as compared with the rural, and has thus rescued a considerable part of the population from the idiocy of rural life” Vezi ca nu e Jane Jacobs.
A! Ca sa nu mai zic ca e interesant sa il vezi pe unu acum 150 de ani discutand despre Free Trade in termeni la fel de clari ca Buchanan sau Obama. La fel despre ideea de competitie, eficienta. Constructia de natiuni si ideea de nationalism.

Bai, bagamias e de viitor treaba, ma apuc sa scriu si eu un manifesto, uite sex manifesto. Pun pariu ca s-a scris deja. Ia uite si aici:

the commercial crises that by their periodical return put on its trial, each time more threateningly, the existence of the entire bourgeois society

In these crises there breaks out an epidemic that, in all earlier epochs, would have seemed an absurdity–the epidemic of over-production

Bai, ce zicea Balcescu pe vremea aia, in 1848.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: