Prima pagină > arhitectura, forme diforme > Wittgenstein – terorism filozofic

Wittgenstein – terorism filozofic


Citind mai multe despre Wittgenstein mi se intareste convingerea ca tipul a fost un mare idiot. Nu idiot in sensul bou sau vaca al cuvantului ci mai degraba in sensul deplin de asshole. Intr-o aroganta greu de inteles, de invins si cu atat mai putin de cuprins, Wittgenstein a abandonat filosofia in 1918, imediat dupa scrierea Tractului intr-o criza de auto-suficienta (filozofica bineinteles). Asta nu a fost un lucru rau in sine, insa afland motivele din spatele acestei decizii o sa intelegi ca omul avea o problema mare la creierul mic si o problema mica la creierul mare. Atat. El credea ca Tractus este ultima carte de filosofie, ca este raspunsul tuturor problemelor si intrebarilor filosofice, ca s-a ajuns la capat. Eh?! Nu, asta nu e totul, se dedica profesoratului da? Si pleaca undeva prin Austria ca profesor. Isi incepe activitatea didactica facandu-si rapid un renume in zona nu numai prin faptul ca era total sarit de pe fix insa era un mare fan al aplicarii pedepselor corporale. Dincolo de aspectul psihologic, psihosomatic si psihopatic al individului, mi-l imaginez ca pe o persoana destul de inversunata, destul de putin deschisa la un schimb de valori intre el si exterior, o persoana destul de convinsa ca EL …. Suna periculos?! Nu inca, in 1926 in urma aplicarii unor lovituri in zona capului unul din elevii sai, un baiat in varsta de 11 ani moare. Constiinta lui Wittgenstein se zbuciuma si filosofu intelege ca educatia nu este chemarea vietii sale lasand balta cariera de profesor. Am convingerea ca un cretin de anvergura lui Wittgenstein este condamnat la esecuri multiple si continui. Ce stiu insa despre el e ca prin 1928 era arhitect – ciudat cum unor dereglati mental li se dau atatea sanse – si ce crezi, apare casa Wittgenstein, o hidosenie modernista, sa nu crezi ca era confortabila, nu nu nu, asa ceva era nedemn de unul ca el, trebuie inteles cand stai intr-o astfel de casa ca viata nu e simpla – ba dimpotriva, e o povara, in caz ca nu e necesar sacrificiul trebuie cumva confectionat, impus circumstantial si indus prin compus imaginar.

Casa Wittgenstein

Casa Wittgenstein

Covoarele erau interzise, ca sa nu mai zicem de perdele. Lumina trebuia asigurata de catre becuri goale, fara abajur, ca sa te orbeasca si sa te chinuie iar manerele de la usi sau de la radiatoare era nevopsite. A locui intr-o casa, dupa Wittgenstein, pare a fi o aventura excrucianta si chinuitoare. Nu ti-am zis, casa ce-o privesti nu e construita asa la modul placut (doamne fereste, am rostit cuvantul periculos, sper sa nu ma auda Witt) ci la modul fundamentat strategic. Wittgenstein a inceput evident studiul unui solid set de principii arhitecturale, pai nu se mai putea si-a zis omu, asa ca de unde crezi ca a gasit Wittgenstein izvor de inspiratie si sursa de aberatie ??? Adolf Loos, prietenu lui Wittgeinstein, autorul manifestului „Ornament and Crime” despre care am mai vorbitara noi, care zice ca prin suprimarea decoratiilor e necesata pentru regularizarea pasionala. Vezi cum se leaga lucrurile si mai ales cum se gasesc nemernicii ? Te mai mira aparitia unui Hitler, Goebels … Stalin, etc in acele vremuri, pai cand li se pune la dispozitie un model functional care sunt convins ca la vremea respectiva construia eroi, nimic nu mai e de mirare.
E placut totusi sa ai ocazia sa asisti la felul in care timpul ii trateaza pe tembelii astia a caror urma in istorie nu poate fi totusi ignorata, societatea la ora respectiva creandu-le din pacate cai pentru a-si manifesta crizele, acestia lasa in urma amprentele unor existente personale.
Casa Wittgenstein este actualmente sediul Ambasadei Bulgariei si mi-e greu sa imi imaginez o ironie mai mare.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. decembrie 4, 2008 la 7:54 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: