Prima pagină > Articole, baliverne, cugetare, deprinziare, obsesii, politruce, suleimenituri > Asasinarea Industriei – Pat Buchanan, VII

Asasinarea Industriei – Pat Buchanan, VII


NAFTA: Marea Teapa
(tradus si publicat cu acordul AMCONMAG: http://www.amconmag.com/article/2003/aug/11/00007/)

In 1993 dezbaterea despre acordul NAFTA a incins o intreaga tara. Clinton avea sprijinul unor mari institutii: Heritage Foundation, AEI, Brookings, National Review, New Republic, Wall Street Journal, Washington Post, Chamber of Commerce, Business Roundtable.
Pe partea cealalta Perot, Buchanan, Nader impreuna cu AFL-CIO era opozantii idei si la fel nenumarati cetateni. Dar nimanui nu i-a pasat de asta, inainte de vot, bazarul s-a deschis iar  senatorii si-au vandut voturile pe orice s-a putut (!). NAFTA iesea invingatoare.
Dupa 10 ani iata culegem roadele, ni s-a spus ca valoarea tranzactiilor cu Mexic va creste, ca NAFTA va crea joburi aici, ca odata cu cresterea salariilor in Mexic imigratia ilegala din sud se va opri de la sine.

Dar in anul imediat urmator intrarii in vigoare a tratatului NAFTA, Mexic si-a devalorizat moneda – peso, iar SUA au inceput sa intre intr-o serie neagra a cresterii deficitului de schimb care a atins suma de 40 miliarde pe an. Cartelurile de droguri din America de Sud si-au mutat operatiunile in Mexic, exporturile SUA catre Mexic sunt foarte ridicate insa, atentie!, nu sunt exporturi de produse finite ci de materie prima sau componente ce vor fi asamblate in Mexic, in vreme ce patronii de firme la nord de Rio Grande isi muta firmele in sud in cautare de salarii care constituie 10 sau 20 procente din salariul pe care il platesc in SUA. La sfarsitul anilor 2000 aproximativ un million de mexicani lucrau in fabricile la sud de granite, joburi care odinioara erau ale americanilor. Dar acum valul creativul de distrugere al globalizarii s-a abatut si asupra Mexicului iar acele fabrici se desfiinteaza. Toate aceste fabrici sunt reinfiintate in nou zona de actiune a Americii: China.

Si mexicanii? Jumatate din cei 100 milioane se zbat inca in saracie. Zeci de milioane sunt ne-angajati sau sub-angajati. Salariile reale sunt cu mult sub ceea ce erau in 1993. Iar migratia continua avand in vedere ca aprox 1.5 milioane sunt prinsi in fiecare an incercand sa intre in SUA. Din cei ce reusesc totusi sa penetreze granitele, o treime ajung in California unde intra in somaj cu ajutor medical, scoli, in vreme ce puscariile devin datornice la stat nemaiputand rezista numarului mare de prizionieri; in final asistam la exodul cetatenilor platitori de taxe in zone ca Nevada, Idaho si Colorado.

NAFTA a reusit convertirea Californiei in Mexifornia iar Gloden State intr-un soi de tara din lumea treia. Zece ani de la aprobarea acordului NAFTA produsul principal exportat din Mexic sunt mexicanii.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: