Prima pagină > baliverne > inainte de teoria planificarii mai departe

inainte de teoria planificarii mai departe


In ultimul mesaj, vis-a-vis de teoria planificarii, nu mai stiu ce am zis eu, zici daca fara planificare poti construi mai mult de o colivie. Asa e. Inca o data, nu stiu ce am zis eu dar ai dreptate, are si planificarea rolul ei, mai ales daca nu e numai entuziasm si spirit. Nu te lua de mine dar nu te pot contrazice. La fel cum nu o pot face nici la idea versiunii 1.0 perpetua a Europei. Nu pot decat sa adaug ca macar Europa schimba versiunile 1.0 ca pe camasi in vreme ce in alte colturi ale lumii
updatarea versiunii, fie nu se face deloc, fie se face chiar si cand versiunea noua nu isi mai are nici un sens sau e expirata de sute de ani.

Dupa care vin intrebarile cu bataie lunga, zau ca ma tenteaza, dar din lipsa de timp nu o voi face asa cum trebuie.
Ca de obicei in loc sa raspund la intrebari voi ridica altele la randul-mi. Vorbim despre un eventual proces al comunismului, nu stiu daca poate exista procesul unei ideologii, asta nu e o chestiune de legalitate, e mai mult o chestiune filosofica sau de discutii la ora de utopii. Ideologia in sine evident ca e imposibil de condamnat, cum altfel crezi ca a prins la mase, un fapt fara tagada ca altfel nu s-ar fi povestit, toate aceste ideologii au avut la vremea lor simpatizanti din toate paturile sociale.
Fascismul, comunismul, capitalismul si ce-o mai fi fost, sunt ca religiile, judecand dupa carte e imposibil sa le compari, poti desigur sa le negi pe toate sau sa le gasesti hibe ici si colo, dar e imposibil sa zici: uite, asta e cea mai buna!
Dincolo de aceste concepte, cei care le aplica sunt oamenii. Comunismul in Romania a avut victimele lui in numar de oameni iar in Dec 1989, unul din varfurile sistemuli creat a fost crestat subit intr-o mascarada pe care probabil o merita. Acum o fi buna alta mascarada?! Alt proces?! Nu de mila ci de sila cred ca in locul altui proces mai util a fost un raport de tipul celui care s-a facut. Teoretic sunt pasi care trebuie urmati de aici incolo, vom vedea.

Proces? Doua intrebari.
1. Merita societatea romaneasca un astfel de proces? Sunt romanii pregatiti moral pentru a asimila morala unui proces al comunismului sau avem de-a face cu o masa de indivizi al caror interes este departe de asanarea morala, indiferenti la trecutul insidios si preocupati mai mult de locul de parcare din fata blocului care prin credinta in destinul personal l-a trecut in proprietatea sa ca pe un semn de la sfantul duh.
Crezi ca multi din ei isi vor rezerva un moment de meditatie apropo de proces, se va intreba cineva daca e vinovat – chiar si fara a fi chemat la bara?
Sau lichelismul generalizat le va ciripi placut ca balivernele astea de procese nu sunt bune de nimic, sau in cel mai bun caz, sunt niste carpeli inutile care nu au nimic de-a face cu persoana lor impecabila si curata.

2. Fiecare generatie se crede minunata, avansata, moderna si chiar perfecta. Despre generatia noastra insa, sub ochii nostri, se desfasoara o crima mai mare decat comunismul si fascismul la un loc. Mi-e teama ca in 50-100 de ani o sa respiram in pungi acoperiti de eu stiu ce valuri anti-radiante (ok, nu noi, cei ce-or fi pe aici). Ma rog, pina una alta, pina sa ma acuzi ca fabulez, e deja evident ca incalzirea globala nu mai e la debut, urmarile deja se vad, in randul copiilor probleme si boli de care nu se auzise acum 20 de ani sunt la ordinea zilei, alergii de toate felurile, astm, malformatii … hai ca nu intru in detalii, e mai mult ca evidenta cauza. Deci avem de-a face cu o degradare accelerata a mediului inconjurator. Exista Kyoto – deci cineva stie foarte bine ca suntem in groapa – l-a semnat Canada? SUA? China? India? Rusia?
Ok, ce masuri de iau? Aud cum cineva da din umeri, pai peste 2 sute de ani un proces clar nu isi mai are rostul, raul se va fi facut deja.
Putem avea un proces acum dar pe cine acuzam, pe Bush, China, GM, Nike, teroristi? Dorinta de inavutire?, imbuibare si supra-indestulare a oricarui om din lumea asta, profitul dupa care alergam ca disperatii? Supra-Consumismul?

Ba e naspa, eu nu mai scriu ca ma sperii, ia lasa-ma frate in pace cu intrebarile astea. .

Categorii:baliverne
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: