Prima pagină > Comunism > Marx – Manifestul Comunist

Marx – Manifestul Comunist


trebuie sa iti zic neaparat de Marx cu manifesto, o mare sulfa, zic dincolo de situarea noastra temporara posteriori evenimentelor ce au demonstrat ca nu e simplu sa aplici ce predica el, deci regardless aspectul experimental si rezultatele pe care le cunoastem, manifesto asta e bun sa il citesti pe buda in loc de Mioritza, sa stii ca au in comun tonul indoielnic miorlaitor, cu deosebirea ca cu manifesto, in conditii de igiena bineinteles, te poti sterge cu el la cur. A nu se face anumite confuzii, si cu mioritza te poti sterge la cur insa riscul ca vreun carliontz de blana sa iti agate vreun coi e destul mare si urmarile te las sa ti le imaginezi, pe partea cealalta e aspectul protectiei animalelor, nu cred ca te-ai apuca sa abuzezi bietul animal si sa il lasi sa se intoarca in turma lui sociala plin de cacat, insa ce ziceam era ca cu manifesto, in cazul in care nu a fost dat mai departe prin maini muncitoresti pline de pamant in prealabil, te poti sterge cu el la cur cu toata increderea. Deci Marx porneste la pas vioi intr-o cuprinzatoare si entuziasmanta poveste despre clasele sociale, mai ca mi te convinge ca burgeois sunt niste bulangii – ceea ce e adevarat – ca sa nu mai zic de feudali care erau niste magari fara maniere, insa cand incepe sa iti zica ca proletariatul e singura clasa pura si in stare sa revolutioneze lumea, eh atunci eu am tresarit din seria de incuviintari tolerante si am inceput sa fiu mai atent. Sunt multe aspecte totusi care sunt interesante in manifest, putin insa tin de aspectul practic – inteleg ca este doar un manifesto, insa sunt momente in care manifesto ce privesti se ia destul de in serios proiectand fara jena niste concepte care se preteaza la realitate la modul nesimtit si cu destul prost-gust.

De exemplu, asa ca joc de glezne pentru noi cititorii, arunca la stilul de porunci asa intr-o doara, 10 regulamente de functionare pe care zice el ca orice tara normala din lume ar trebui sa le aplice … sa fim clari, asta e asa la modul minimal sugerat subliminal:

(e destul de posibil ca traducerea mea sa fie amatorista sau a maturista)

1. Abolirea proprietatii asupra pamantului si dreptul public asupra pamantului.
2. Aplicarea graduala sau progresiva a unor taxe considerabile pe venit.
3. Abolirea tuturor drepturilor de mostenire (cred ca am mai vorbit de asta).
4. Confiscarea proprietatii emigrantilor (! ce altceva inseamna emigrants) si a rebelilor.
5. Centralizarea creditelor in mainile Statului, intelegandu-se prin asta crearea unei banci nationale cu capital de stat si monopol exclusiv.
6. Centralizarea mijloacelor de transport si comunicatie in mainile statului.
7. Extinderea intreprinderilor si a instrumentelor de productie detinute de stat; transformarea in teren arabil, cultivabil a pamanturilor nefolosite, aducerea lor in productie si imbunatatirea calitatii solului in acord cu un plan comun. – Mi-e rau!
8. Dreptul tuturor la munca, stabilirea detasamnetelor industriale in special in agricultura. – Vorbesc serios.
9. Combinarea agriculturii cu industria manufacturiera, abolirea graduala a distinctiei intre sat si oras prin distributia echitabila a populatiei in toate zonele tarii.
10. Educatie libera pentru toti copiii in scoli publice. Abolirea muncii … children’s factory labour … combinarea sistemului de educatie cu productia industriala etc.

Mi-e rau, ti-am zis. As putea intelege unele puncte acolo insa stii ce e mizerabil in toate astea: ce nu se spune. E un soi de persuasiune care se practica nonsalant la nivel psihologic, o presiune care e aplicata intr-un mod pe care nu il pot inca explica (Wittgenstein o sa se enerveze aici), efectiv nu imi dau seama, poate chestia cu 10 porunci la evrei, 10 reguli la comunisti, parca si isus a avut cele 10 reguli personale, cred ca si mo (mohamed). O fi ceva ce te intimideaza, te atrofiaza, te anesteziaza cand sunt 10??? Nu stiu, eu unul ma simt clar sub efectul celor 10 reguli si ma car sa ma culc. Promit insa sa nu ma las. Ba mari gainari au fost in istoria asta, si ma enerveaza ca fie ar fi trebuit sa fim si noi printre ei, fie ar fi trebuit sa imi dau seama mai din timp ca pur si simplu multi au facut figuratie cu operele lor bazandu-se pur si simplu pe factorul uman, pe dinamica transmiterii orale sau anale a informatiei, pe flexibilitatea cu care aceasta informatie purtata din gura in gura va putea fi adaptata in timp functie de zeitgeist si de context. Inteligenta e sa scrii ceva asa la abureala fara sira spinarii, asa in forma de cacat artistic, care sa poata fi modelat mai departe functie de necesitati.
Ei vezi, uite asa as vrea sa scriu.

Categorii:Comunism Etichete:,
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: