Prima pagină > Comunism > Marx – Manifestul Comunist (5)

Marx – Manifestul Comunist (5)


Cele 10 rugaminti? cred ca intai doresc a-i ruga pe toti astia care cred in sisteme sa se opreasca a le construi. Vezi ca am gasit pe Wikisource si Capitalul. Ma gandeam ca are sens ca Manifestul Comunist sa nu aibe un Copyright, sa fie in Free Public Domain, ar fi fost complet ironic ca o editura sa aibe drepturi unice asupra Manifestului. Oricum ziceam ca m-am uitat pe Capitalul. Lasand la o parte capiala capitala care te cuprinde, dupa cum stii au existat institute si universitati care altceva nu faceau decat sa studieze cartea asta, hai nu te mira, la fel exista si institutul teologic care studiaza o alta carte. Bai insa ce iti pot zice din nou, dincolo de resentimentele pe care le am cu marx, ce iti pot zice este ca tipul nu e aberant decat prin prisma experientei cu sistemul lui. E o performanta daca stai sa te gandesti, lucrurile i se leaga logic, in final si in finala – fara a putea fi eu ala care sa iasa in fata cu o asa constatare – ar putea avea dreptate. Performanta lui este insa una teoretica, este crearea unui sistem care sa vezi minune e infailibil pe hartie, ajungem la Wittgenstein care tot pe hartie are senzatia ca rezolva toate problemele filozofice.
Am fost crescuti si educati (vorbesc la nivel universal) in credinta ca in spatele unei functionalitati exista (trebuie sa existe) un model si o teorie. E insa o subtilitate in aceasta paradigma a materialismului, anume ca e penal si penibil sa incerci sa parcurgi uni – directional drumul intre model si aplicatie concreta, intre comunismul teoretizat de marx si aplicarea imbecila si incrancenata a lui kim yong il.
1. Evident ca in cazul major al unui astfel de sistem tentatia este experimentalul, lasa realitatea sa se desfasoare si modifica teoriiile functie de ce apare. Practic teoria trece pe planul 3 si lasi lucrurile sa se desfasoare dupa ritmul lor. Asta necesita insa mult bun simt si acceptare a ideii ca sunt lucruri pe care nu le poti calcula in prealabil.
2. Evident ca asa ceva nu poate sta in firea unor comunisti adevarati, adepti ai fundamentalismului materialist stiintific. Pentru ei drumul de la model la inchipuire (a se citi „realitate”) este unul singur, ce nu se adapteaza modelului trebuie sectionat, indepartat, starpit. Din pacate au facut-o la modul brutal, inconstient si iresponsabil. Din pacate comunistii nu sunt singurii care au procedat la astfel de actiuni. Religia sta colea in istorie ca dovada ca au mai fost unii inainte iar capitalismul actual are si el predispozitie fundamentalista apropo de free market si tendinta sau ambitia de a explica prea multe. Din fericire exista aceste crize care le mai dau peste nas la unii si altii obligand acest sistem (urat cuvant) la dinamism, la adaptare – cheia succesului.
3. Exista o a treia posibilitate, epirica, aproximativa care ar insemna sa pendulezi intre cele doua aspecte: model si inchipuire, reprezentare si realitate, teorie si practica. Nu contest, actualmente multe din sistemele politico-economico-sociale (socialico) existente au aceasta capacitate si bun simt de a functiona pe baza de model pina sar de pe sina dupa care incepe calea inversa, modificarea teoriei vechi, crearea unei teorii noi pe baza careia se creaza o noua inchipuire samd.

Cum ar fi daca s-ar da ideea asta la populatie, sa ii invete la scoala de mici, ba lasati-o balta, sistemul cel mai bun e decenta, aproximarea dinamica, studiul procesului, dilema, bunul simt.

Reclame
Categorii:Comunism Etichete:,
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: