Prima pagină > Articole, cugetare, obsesii > Wittgenstein – logica si extreme

Wittgenstein – logica si extreme


linkul cu taburi. mult mai usor de citit, si, citindu-l neatent si pe sarite, concluzia mi se pare evidenta. este reinventarea logicii propozitionale (aristotel sa traiasca, hai sa nu fiu nesimtit si sa-l recunosc pe bertrand russell cu axiomatica, din care si wittgenstein recunoaste ca s-a inspirat), cu manareli spre reprezentare (limbaje) si probabilitati, totul sub auspiciul „filozofico-logic”,  adica  facand legatura spre factorul uman prin „thoughts” si „language”.

„…
1.1 The world is the totality of facts, not of things.

2. What is the case–a fact–is the existence of states of affairs.
2.01 A state of affairs (a state of things) is a combination of objects (things).

ce-a facut? pai n-am zis ca lumea nu este totalitatea lucrurilor? stiu ca un logician suparat ma va contrazice, relatia de la punctul 2 nu este neaparat tranzitorie in sensul ca „daca a atunci b iar daca b atunci c si a inseamna ca c”, da’ orisicat, sa fim seriosi.

iar introducerea e mareata.
„1. The world is all that is the case.”
ba. acum ti-e clar sper. stiu ca nu ti-a trecut prin cap asa ceva, acum esti dumirit, relaxat, flexat. m-a bufnit rasul cand am citit cugetarea, chestia e ca atunci cand incepi ceva cu o penibilitate de asa o magnitudine, parca restul nu mai e atat de groaznic, iti vine sa-i dai si dreptate mai incolo
„5.452 The introduction of any new device into the symbolism of logic is necessarily a momentous event. In logic a new device should not be introduced in brackets or in a footnote with what one might call a completely innocent air. (Thus in Russell and Whitehead’s Principia Mathematica there occur definitions and primitive propositions expressed in words. Why this sudden appearance of words? It would require a justification, but none is given, or could be given, since the procedure is in fact illicit.) But if the introduction of a new device has proved necessary at a certain point, we must immediately ask ourselves, ‘At what points is the employment of this device now unavoidable ?’ and its place in logic must be made clear. ”
Scuze de citat, am cautat ceva mai lung.
Te invidiez daca ai reusit sa abordezi textul cu seriozitate. Absolut totul este interpretabil („what can be said at all can be said clearly” – ce inseamna „clearly”, unde defineste conceptul?), motivul (delimitarea intre ce ar trebui exprimat in limbaj si ce nu) este indoielnic, premisa este limitata (statica, ignora sau minimizeaza componenta timp, daca nu e importanta atunci ar trebui demonstrat; mai departe, recunoastem ca logica predicativa este superioara; etc). In fine, e anul 2008, asta a scris-o in 1926, poate la vremea aia a facut valva, poate cuconitele se dadeau in vant dupa asa ceva. Daca se dadeau, poti sa-i mai reprosezi ceva?

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: