Inalta Tradare


Inalta tradare e o inspaimantatoare sintagma prezenta peste tot in lume, luata in serios la fel de mult, asmutiti oamenii la dusmanie impotriva tradatorilor mai ales daca ei sunt inalti. Impreuna cu ura pe care noi cetatenii umili ai unei tari suntem invitati sa o purtam fata de inalta tradare, e insamantata ideea ca inalta tradare are ceva de-a face cu parintii, surorile, fratii, neamurile etc, tema tradarii provoaca cosmaruri mai ceva decat `The Ring`. Interesanta e evolutia tradarii de-a lungul istoriei. Evident tradarea s-a nascut o data cu comunitatea ca un fel de polita de auto-protectie, tradatorul initial era probabil ala care nu facea front comun cu celelalte maimutze, caruia ii lipsea instinctul conformitatii, ma rog, cred totusi ca pe vremea aia era mai putin probabil ca asa ceva sa se treaca drept tradare. Cu atat mai putin „inalta”. Tradarea a fost proiectata dimensional in momentul in care pozitia unora in comunitate a evoluat in importanta si inaltime. In momentul in care oficialii au devenit inalti, evident tradarea a urmat traiectoria, posibilitatea de a trada devine evident legata de inaltimea la care oficialitatile isi imagineaza ca se afla, de importanta pe care si-o dau, astfel „inalta tradare” are o sorginte narcisista, tine de auto-evaluare si aparare a unei imagini a sinelui impotriva unor posibili raufacatori. Pe scala imaginara a esteticului, in unidimensionalul penibil al oranduiriilor lumesti, verticalitatea este modelul preferat cu atributul sau: inaltimea. Altfel am fi avut cu totul alte nazbatai corespunzatoare altor dimensiuni: lata tradare, lunga tradare, tradare grea, tradare spiralata, adanca sau circumvoluta.
In comunism inalta tradare era asociata cu fapte penale cu atingere a avutului comun, numit obstesc. Daca furai o paine era ok, daca furai insa mai mult se putea usor ajunge la a clasa penalitatea ca fiind „inalta” – inaltimea acesteia avand insa un corespondent numai in estetic si nicidecum in real (mi-e teama de cuvantul asta).
Inalta tradare nu poate exista in afara unei comunitati, tari. Daca omul e undeva intr-un tinut imaginar fara granite, frontiere, vamesi etc, oficialitati, in special inalte oficialitati, nu e posibil sa tradeze atat de inalt, inaltimea tradarii tine prin urmare de inaltimea la care s-a ajuns in acea tara cu superstitia si inchipuirea oficiala.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. decembrie 4, 2008 la 7:55 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: