Prima pagină > Comunism > Marx – Sisteme si Utopii (8)

Marx – Sisteme si Utopii (8)


Marx, nu-i poti nega flerul, simtul, instinctual si-a dat seama ca proletariatul era la vremea aia o clasa sociala in super-crestere, avea sa devina o uriasa masa de manevra. Posibil ca la randul lui omul Marx ar fi putut fi bine intentionat (nu stiu daca e o scuza) drumul spre iad e pavat cu aur zicea un alt mare ganditor (m-am stiut niciodata cine).
Si dat fiind ca in acceptiunea generala a cuvantului „inteligent” Marx indeplinea cu succes cerintele, iata ca a creat o minune de utopie care daca ar fi ramas la nivelul de utopie probabil ca nimeni nu s-ar fi suparat. In general trebuie zis ca astfel de constructii imaginare au rostul lor ca material de inspiratie sau masturbatie intelectuala insa de la stadiul de ingredient si inspiratie pina la aplicarea crancena in practica ar trebui procedat cu multa, foarte multa grija.
Tentatia sistematizarii (crearea de sisteme) are de-a face cu un soi de absolutism in gandire, e o forma aroganta de dictatura decizionala. Banuiesc ca existenta acestor uriase constructii teoretice ar avea sens in masura in care restul de populatie se jura pe rosu ca nu o va aplica ad-literam. Ideea asta a diversitatii mi se pare ca ar putea fi insamantzata cu efect in modurile in care se cauta implementari practice.
Nu zice de fizica, eu ma refeream la stiintele sociale … desi sa sti ca ar fi tentanta si abordarea idei apropo de fizica. E atat de posibil ca de fapt sa traim intr-o realitate fizica construita, simplul argument e ca ne explicam totul in jurul nostru facand numai calea dinspre model aplicat catre realitate iar riscul e ca realitatea asta sa fie inchipuita avand in vedere ca e emanata pe baza modelului si ar putea sa nu corespunda adevarului. Doar pentru ca nu stim care e adevarul si luam de bun modelul nu inseamna ca ceea ce modelul proiecteaza este altceva decat o inchipuire.
Hai sa nu mai vorbim despre fizica, e mult prea periculos. Da, si eu am senzatia ca lumea s-a mai calmat, e mai putin tentata sa experimenteze in social sisteme doar pentru ca dau bine pe hartie. Sunt convins ca in economic insa lucrurile stau altfel – asa imi si explic crizele astea de personalitate economica.
Arhitortura in schimb ma indoiesc ca e ceva ce tine de sistemele extreme, e drept ca acolo se intampla mult mai frcvent, insa monstruozitati apar peste tot si doar le poti vedea la tot pasul. Ideea cu 50 de ani perioada de functionare incerca nu eradicarea prostiei (e imposibil) ci convietuirea cu aceasta. Exact ce ziceam: nu ordona haosului, nu te pune impotriva lui ci mai degraba incearca sa ii preintampini manifestarile violente, crizele.
A! Cu rusii e bine zis, aia erau inca in feudalism, aplicarea comunismului nici macar nu a respectat manualul de utilizare, era previzibil ca o sa iasa ceva jalnic.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: