Prima pagină > Articole, deprinziare, economie > Spatiul Alb de Frecventa (White Space)

Spatiul Alb de Frecventa (White Space)


Spatiul Alb (white space) in telecomunicatii se refera la frecventele neutilizate ale spectrului electromagnetic, acea portiune a undelor radio care altfel era rezervata evitarii interferentelor intre diverse lungimi de unda alocate unor statii de transmisie. 
Data fiind aceasta mutare masiva dinspre analogic catre digital, se vor elibera arii de unda intre 54MHz si 698MHz. Chiar si in trecut in acest spatiu de frecvente o lungime de unda era alocata unei statii cu regula ca in jurul acelei lungimi de unda sa se pastreze acest white space pentru evitarea interferentelor.[…]
White Space Coalition este o coalitie formata din 8 mari companii din domeniul tehnologiei care au ca plan utilizarea acestui spatiu alb pentru furnizarea de acces la internet (broadband internet access) incepand cu 2009. Coalitia este formata din: Microsoft, Google, Dell, HP, Intell, Philips, Earthlink si Samsung Electro-Mechanics.
Statiile de televiziune analogica exclusiva care opereaza in spectrul de unde pe frecventa cuprinsa intre 54MHz si 806Mhz isi vor inceta emisia de acest tip si se vor muta in digital – aceasta fiind o hotarare cu mandat la nivel judecatoresc in SUA ca urmare a recomandarilor FCC (Federal Communications Commision). Acum 3 zile, pe 4 Noiembrie 2008, FCC a votat in unanimitate acceptul utilizarii spatiului alb de catre aparatele de joasa putere.
Nu va asteptati sa gasiti prea curand in magazine dispozitive care sa foloseasca acest spatiu. Kevin Martin, presedintele FCC, se declara increzator ca in 12-18 luni aceste noi aparate vor aparea pe piata insa majoritatea celor ce lucreaza in acest domeniu se declara mai sceptica.
Probabil primii care vor beneficia de pe urma acestei masuri vor fi operatorii de telefonie mobila.
Eliberarea Spatiului Alb de Frecventa nu este ceva nou. E interesat de urmarit lupta trusturilor media impotriva acestor schimbari care la modul disperat isi doreau mentinerea clientelei cu conditia ca nimic sa nu se schimbe in aceasta zona a transmisiilor.
Teama majora era si este ca aceasta explozie a canalelor de tip YouTube cu continut video atat de variat ar putea fi facut public, usor accesibil si usor de receptionat, reducand practic audienta marilor trusturi media.
Evident acesti dinozauri din media vor pierde imediat din audienta, cine va ramane cu programele lor de joasa calitate, pline mai mult de reclame decat de continut ?
ISP (providerii de servicii de internet) vor fi la randul lor afectati. La fel cu furnizorii de servicii telefonice. Toti acestia se afla in varful unei industrii monopoliste care va avea de luptat 🙂 cu libertatea de transmisie-receptie din Spatiul Alb de Frecventa.
FCC a votat pentru aceasta decizie in unanimitate, insusi Presedintele Obama are inclus in agenda un punct in favoarea acestei deschideri cu o fantastice urmari in ce priveste indepartarea monopolului marilor companii din zona comunicatiilor.
Efectul nu va fi imediat insa fara indoiala ca peste vreo 4 ani vom putea urmari in HD (high definition) orice dorim de pe canale gen YouTube sau alte siteuri de streaming fara ca marii CNN, MSNBC, CBS, ABC, ATT sau alti dinozauri sa dicteze ceea ce trebuie sa privim.

Referinte:
http://en.wikipedia.org/wiki/White_space_(telecommunications
http://www.businessweek.com/the_thread/techbeat/archives/2008/11/white_spaces_th.html

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: