Prima pagină > cugetare, forme diforme, suleimenituri > Wittgenstein – etica si estetica

Wittgenstein – etica si estetica


Unu e Wittgenstein, sunt uluit sa constat ca asa ceva s-a pus la temelia civilizatiei si se considera un fel de super baza si fundament in materie de expresie, arta si filozofie. Pentru mine e incredibil ca o joaca de-a vorbele ajunge sa fie atat de asiduu folosita ca reper in modul in care oamenii gandesc.
Uite aici si pregateste-te sa te crucesti maica:
 
6.421 It is clear that ethics cannot be put into words. Ethics is transcendental. (Ethics and aesthetics are one and the same.)
Vai de capul nostru, intai ca te ifioara tupeul cu care declara omul nostru ca ceva e „clear”, intocmai cum ziceai, ce rahat e ala „clear” in conditiile in care sensul la el nu e de „rezulta”, „se deduce” ci e clear pentru ca asa crede el. Apoi faptul ca ethics nu se poate pune in vorbe e o chestiune de opinie mai degraba decat de legiferare de vocabular, ma rog ca sa nu intru in partea in care ne arata cu degetu amenintator ca Etica e transcedentala, multumesc. Poate fi transcedentala in momentul in care vrei sa o pui in formol si sa o studiezi numai din spatele borcanului. Faza finala insa e apoteotica: Etica si estetica sunt unul si acelasi lucru. Greseala de incluziune aparenta?? Poate si ulitza si piulitza sunt acelasi lucru ca piulitza contine ulitza asa cum Estetica contine Etica. Mergand pe aceiasi carare de gandire stufoasa am putea aborda tematicile majore prin prisma limbajului: timp si timpan, apa si capac etc.
Reclame
 1. noiembrie 12, 2008 la 7:23 pm

  @lanternativa: Uite etica ma impinge la consecventa si la contrazicere cu sustinatorii lui Witty insa estetica ma impiedica sa nu iti dau dreptate (sau invers). Chestia cu mitologia din limbaj e marfa, iti da de gandit. Promit sa ma uit la film, vezi ca mai e o serie pe youtube despre Witty (nu ti-o recomand).

 2. lanternativa
  noiembrie 12, 2008 la 10:59 am

  Sir, sincer si onest sa fiu (e cam acelasi lucru dar mere, no), chestia cu etica si estetica mi se pare corecta atata timp cat ambele chestiuni sunt plasate intr-un discurs de tip transcedental (a nu se face confuzie intre discurs transcendent si discurs transcedental!). Nu intru in amanunte…dar avand in vedere ca Witty citea la nebunie Dostoievski, cred ca „frumusetea (categorie estetica) va salva (act etic) lumea”este o (alta) traducere la fraza in ingleza. Incarnarea in real a unui act etic (pur) nu poate fi decat estetica…Noi percepem doar doua miscari ce apartin aceluiasi subiect – de care insa filosofu` nu se leaga in fraza de mai sus.

  In plus as vrea sa mai adaug ca nea` Witty nu a cautat nici celebritatea si nici prea oportunist nu a fost (la Cambridge i-a socat pe toti prin nonconformismul sau, deloc cautat). A fost o fiinta super ciudata si nasoala (cu `nclinatii de stanga cam ascutite, e drept) dar care a incercat sa inteleaga cateva chestii. Spre exemplu, a spune ca

  „În limbajul nostru s-a depozitat o intreagă mitologie”

  mi se pare de-a dreptu` cool 🙂

  …si nu in ultimul rand, imi place tipu` pentru ca ii placea Schubert si Weininger, iar Ravel a scris pentru frate-su concertul pentru pian pentru mana stanga (excelent).

  P.S. Recomand filmul lui Derek Jarman, Wittgenstein. L-am pus pe situl meu.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: