Prima pagină > Articole, cugetare, obsesii, politruce, suleimenituri > Asasinarea Industriei – Pat Buchanan, IX

Asasinarea Industriei – Pat Buchanan, IX


Implozia Economiei Globale
(tradus si publicat cu acordul AMCONMAG: http://www.amconmag.com/article/2003/aug/11/00007/)

 Nu e nevoie sa ai un Premiu Nobel in economie ca sa intelegi ca deficitul de schimb al SUA nu poate continua cresterea la nesfarsit. Dupa cum observa Choate:
“In anii ’70 (SUA) sfarsea o lunga perioada economica cu un deficit de 75 de miliarde de dolari … in anii ’80 acest deficit crestea la 843 de miliarde dat fiind ca Japonia incepuse sa preia ramuri din industriile noastre … in ’90 deficitul de schimb s-a dublat ajungand la 1.7 trilioane (n.r. de doua ori 843 miliarde) … In acest ritm vom ajunge desigur la a acumula peste 6 trilioane deficit – si probabil numarul real ar fi si mai mare avand in vedere pierderile in materie de baze industriale.“ (n.r. 2008 deficitul SUA a depasit 10 trilioane).

 La un moment dat lumea va inceta a imprumuta americanilor cate 500 sau 600 de miliarde anual doar pentru a linisti apetitul pe care il avem pentru bunuri produse in alta parte. Dolarul American deja a pierdut 25% din valoare in fata Euro iar companiile straine sunt pe cale de a cumpara in totalitate America, cumparand teren, stocuri, bonduri si T-bill(!). Evident ca toti acestia isi cer partea din suma de 300 de miliarde pe care noi o platim ca dobanda la uriasa datorie externa si care are legatura cu profitul pe care companiile din Fortune 500 le realizeaza.

 Sa ne gandim pentru moment la aceasta schimbare de situatie in comparatie cu ceea ce era acum 5 ani. La izbucnirea crizei asiatice economia noastra era in plina expansiune. Estimarile unui surplus de buget erau realiste, prin FMI am acordat peste 200 de miliarde imprumuturi catre Tailanda, Indonezia, Filipine, Corea de Sud, Rusia, Argentina si Brazilia. Pentru a le facilita acestora posibilitatea de a-si plati datoriile catre creditori si banci internationale, am deschis piata catre exporturile lor.

 Acestia sunt asadar cei trei stalpi ai Economiei Globale: intai, disponibilitatea Americii de a salva natiunile care sunt in prag de faliment. In al doilea rand, disponibilitatea si capacitatea Americii de a suporta enorma datorie externa la nesfarsit. In final, transferul continuu de tehnologie si industrie catre lumea treia.

 A se deduce de aici motivatiile pentru care economia globala e in pericol. Cand Argentina a declarat ca nu isi mai poate plati datoria externa, America si FMI a refuzat sa la mai acorde alte imprumuturi. Argentina s-a prabusit economic. Situatia Braziliei, desi i s-au acordat imprumuturi, a fost oarecum similara iar mesajul adresat a fost foarte clar. Zilele in care acestor regimuri falimentare li se acorda imprumuturi s-au terminat.

 Impreuna cu prabusirea dolarului, datoria SUA creste atingand 562 de milioane de dolari, joburile din industrie dispar la o rata de 80 000 pe luna, disponibilitatea Americii si abilitatea de a continua seria de sacrificii pentru economia globala se apropie de sfarsit.
Cred ca cei mai lispsiti de orice explicatie agenti comerciali sunt neoconservatorii care predica “unilateralismul”, vorbind despre un fel de Pax Americana. Acesti indivizi nu inteleg ca relatiile comerciale nu sunt o finalitate in sine, ci doar o cale catre scopul final: puterea nationala. Nu se vede clar ca dependenta de petrolul strain si tari precum China in asigurarea necesarului din industria de aparare pun in pericol securitatea nationala? Nu e clar ca acest mamut al datoriei externe va ingropa puterea monedei nationale si ca nicio natiune cu o moneda nationala in cadere nu va putea mentine trupe care sa asigure sustinerea unui imperiu?

 In 1962 Prescott Bush (bunicul lui George W Bush) alaturi de Barry Goldwater si Strom Thurmond votau impotriva Actului de Expansiune a Comertului (Trade Expansion Act) a lui JFK. Actualmente presedintele Bush refuza patriotismul economic al bunicului sau si imbratiseaza neconditionat credinta Wilsoniana in baza careia economia de piata libera va conduce la o democratie globala si la pacea universala. Ca si tatal sau, Bush senior deasemeni credea in aceasta teorie Wilsoniana, in deschiderea economica a granitelor si interventionismul moral.

Final

Reclame
  1. Animaliciul58
    noiembrie 15, 2008 la 11:00 pm

    Nu vrei sa adaugi putin umor siteului tau :P? O poza haioasa cu animale care sew schimba in fiecare zi.
    Daca da, vezi pe animalici.ro/pentru-siteul-tau

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: