Prima pagină > cugetare, idei ratate > saptamana de lucru redusa

saptamana de lucru redusa


In 1932 Bertrand Russel scria un articol care ori pentru ca e prea lung, prea lat, prea greu ori ca pur si simplu mai bine nu, a fost ignorat cu subtilitate si nonsalanta pana in ziua de azi: http://www.zpub.com/notes/idle.html

Bertrand Russel aduce argumente fara nicio gluma cum ca ziua de lucru de 4 ore e modul social & productiv optim de functionare. Vezi linku de mai sus daca vrei detalii despre ce si cum isi argumenteaza omu cele zise.
De curand citeam ca Erik Rauch, fizician, biolog, ecologist, matematician, ma rog, minte stralucita, zicea ca: „… daca aceasta productivitate inseamna atat de mult, e surprinzator ca in SUA un salariat ar putea avea asigurat standardul de viata al anilor 1950 prin prestarea a 11 ore de munca pe saptamana”. Nu ma intreba cum a calculat el treburile astea.
Sunt convins ca standardul ala nu s-a schimbat atat de mult incat sa justifice restul (hai sa zicem) de 30 de ore de munca in plus.

Ca va vad tristi si amarati, uite am gasit si niste informatii relaxante legate de subject:
– Tribul Kapauku din Papua considera aducator de rele a lucra 2 zile consecutive.
– Kung Bushmen lucreaza doar 2 zile si jumatate pe saptamana, rareori mai mult de 6 ore pe zi.
– Saptamana de lucru in Samoa are aproximativ 30 de ore, si cu toate ca media de salariu in Samoa este mica in comparatie cu alte tari, standardul nivelului de trai din aceasta este ridicat.

Reclame
 1. ianuarie 27, 2009 la 5:57 pm

  Sunt oameni care se simt bine lucrand incontinuuu, sunt oameni care se simt bine cand sunt dirijati si comandati, sunt femei care se simt bine imbracandu-se in negru din cap pana in picioare. Abuzul e o chestiune de deprindere, educatie si antrenament, ai auzit de sindromul Stockholm.
  Cat despre egalitarism, ceea ce e scris carevasazica, nu are de-aface cu egalitarismul. Libertatea cuvantului e buna ?! Sau inspira cumva a egalitarism ? Evident ca poti gandi ca unii nu au nevoie de ea. Ai inteles ? Ca nu mai stiu despre ce vorbeam.

 2. groaznix
  ianuarie 27, 2009 la 2:51 pm

  in momentul in care o sa ne oprim din a ne considera „egali” in vreun fel sau altul – sechelele socialiste de la robespierre incoace – o sa avem in fine posibilitatea de a crea programe individuale, de munca, distractie, educatie si sex. si, ca sa dau tonul, depinzand de unde te afli, include tu sexu in care din categoriile celelalte vrei.

  de asemenea, mi se pare o greseala in a reglementa o saptamana de lucru scurta. pur si simplu sunt oameni care se simt mai bine lucrand in nestire. unul din tipii pe care nu stiu cum sa-i opresc din a produce, imi spune ca lucreaza serile, in loc sa se simta si el bine alaturi de familie. imi pare rau de el, si si de mine, da’ mi-e ca-l ofensez de moarte daca ii spun sa traga frana.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: