Prima pagină > baliverne, cugetare, suleimenituri > ne-simtire romaneasca III

ne-simtire romaneasca III


sa-ti spun sincer sunt in mod cert prins in dilema. ii simt pe comunsti ca fiind unu’ din motivele pentru care tara asta n-a mai avut elite de nici un fel. pe de alta parte, citesti un caragiale sau asculti la un rege carol si iti dai seama ca ceva era fundamental gresit si inainte. in mod cert am fost supusi unui balcanism si orientalism serios in cursul istoriei, care ne-a dat o sira a spinarii flexibila si o carca de umor. pe de alta parte, pe acest fundament, comunismul a avut grija sa fie prima constructie inflexibila din istorie, cauza pentru care sa nu mai avem nici o sansa ca genele „caracterului” sa se transmita nicaieri. pe-aici pe undeva mi se pare ca ne situam.
bully = hartuitor (?)
pushy = agresiv (?)
asshole = gaura curului (?)

dar traducerea nu surprinde esenta nemerniciei, aia zic, romana are cateva tentative: ticalos, nemernic insa ele sunt atribute generalizatoare (poate marlan sa fie mai eficient), cuvintele astea nu surprind sensul, nu puncteaza tipul de nemernicie, nu particularizeaza, nu trimit clar la vreun scenariu aferent, panoplia de cuvinte in zona asta e destul de vaga si ma tem ca e ceva conspirativ, romanul se simte (si poate s-a simtit intodeauna) atras de tipicul marlan, prin mecanismul ei intrinsec societatea i-a propulsat pe astia tot timpul in fata. nu e de mirare ca mai nou a fi jigodie e conditia sine-qua-non a devenirii romanesti
ma rog, bai iti zic ca topicul e beton si e mana in mana cu teoria generalizata a abuzului pe care am emanat-o insa never forumulat-o.
observatia cu caragiale si regii e perfecta, aia zic si eu, daca chiar vrem motive pentru ca de ce sunt romanii atat de marlani, trebuie mers in istorie, in illo tempore.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: