Prima pagină > Ayn Rand, Comunism > noi cei vii

noi cei vii


We the living – Noi cei vii, nuvela scrisa de Ayn Rand.
Citesc in wiki ca we the living e prima carte anti-comunista a lu ayn rand. hmmm. cartea nu e anticomunista ci mai degraba antilichelista.
Ce dezbate ayn in carte este ceea ce am vorbit noi mai demult apropo de systeme, implementare si functionare, adica de ce orice sistem ajunge sa fie strambat, adaptat si ajunge in mainile unor lichele roind a carierism
 
Niciun sistem nu e infailibil si nu exista (nu inca?) metode suficient de eficiente incat un sistem sa se camufleze si sa se apere de jogodism.. deci nu cred ca se poate vorbi despre o metodologie clara matematica de audit de sistem, de check up.
 
Pina inventam un model de analiza, ar fi niste euristici la indemana, chestii aproximative, destul de bune insa de a face asa o evaluare a potentialului de posibilitate de erodare a sistemului.
 
sistemul capitalist e dovedit viabil in termen de rezistenta la erodare si parazitism pentru ca e un sistem descentralizat, auto-updatabil si flexibil – cel putin in teorie, ignora ce a facut bush si ce face obama.
 
pe partea ailalta, desi parada impresionanta de idei si promisiuni, minunat si stralucitor ca sistem, comunismul este evident o prada usoara lichelismului, stagnarii si evident e o constructie anti-evolutionista, e o alcatuire rigida lipsita de posibilitatea auto-depanarii din mers, un mecanism usor de virusat, dispus la scleroze in procesul de functionare.
 
utopia comunista reuseste sa pacaleasca, are de toate, SOA, arhitectura consolidata, controlata, securizata, object oriented, webserviceuri, tot ce vrei; da de mancare la mase, da de lucru la toti idiotii, e egalitate, pe alocuri pare chiar democratic.
 
un audit al sistemului, fara a fi nevoie de nicio implementare, da la iveala insa usurinta cu care intreaga constructie ideatica comunista poate fi subminata si cariata in insasi esenta ei; e limpede ca asa ceva nu are cum sa existe si nu va exista niciodata, in afara de niste minti imature, exaltate si lipsite de exercitiul anticipatiei. Nu zice nimeni ca aia care cred in comunism sunt prosti, insa aia care cred in comunism sunt inconstienti.
 
am lucrat in proiecte in care am simtit similaritati cu comunismul, bravi indivizi care pun de o arhitectura care e aprobata fara ca cineva sa cracneasca, totul pare beton si usor de mentinut si manipulat, respecta toate standardele in vigoare ba chiar vine cu standarde in plus ca sa multumeasca pe toti. sistemul face, drege si promite, acces la orice baza de date din lume existenta sau neinventata inca, cod lin care curge frumos si cristalin – se da dovada suma a doua numere, interfata dinamica care se construieste singura functie de necesarul de consum, ma rog in scurt timp arhitectul initial ori crapa, ori dispare, ori se sinucide. cativa din cei ce raman inteleg ca arhitectul era rupt de realitate. dispar si ei jenati. nimeni nu mai pricepe nimic, sistemul devine un soi de dogma religioasa despre care nimeni nu se mai indoieste, credinta e cea care ii salveaza, e punctul in care incepe lupta oarba pentru putere, pentru conducerea unei oribile monstruozitati despre care nimeni nu stie cum functioneaza. Din spirit estetic lupta e pe fatza, naturala si face victime, lumea insa intelege ca asa e in politica si fiecare isi vede de treaba lui in mod profesional. In final diversi cizmari ajung directori si ceo, absolventi de geografie ajung project manageri, vanzatori de gogosi ajung sales manageri.

Pentru ca nimeni nu mai intelege nimic, nimic nu mai conteaza.

 
Asta am inteles din we the living. Cred ca ca particularizare a teoriei generalizate putem vedea comunizmu.
Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: