Prima pagină > baliverne, economie > In premiera pe tara

In premiera pe tara


Cu gandul nelinistitor ca prapaditul de geoana si cumva dupa el un psd plin de nenorociti vor ajunge la oaresce putere in romania, m-am apucat de un proiect amarat: sa le citesc platforma/program sau ce-o fi aia. Mi-am luat apa rece la indemana, am dat drumul la tv ca macar ceva relativ uman sa se intample prin zona, si am googalit minimal pana am dat de http://www.cosminnicula.ro/BrosuraAngajamente.pdf.
Sar peste discursurile anoste si patetice ale unor geoana, nastase sau a tipei de la pc, si trec la ce ma intereseaza, nu cele 10 angajamente in mod general, care mai banale care mai penale, ci direct la al 3-lea, cel care vizeaza o „economie dinamica si competitiva”. Inceputul, sforaitor, glamoros, promite un 6% crestere economica. Misto, nimic de zis, da’ suna cunoscut. Oare chiar sa fi dat mana „socialii” cu liberalii peste tara? Daca e sa credem ce se intampla pe meleagurile noastre de dor si jale, da. Minunat.
Ma rog, in caz ca deja te bucurai ca uite ca s-au desteptat psdistii, afirmatii de genul „distribuire echitabilă a beneficiilor” respectiv „reîntoarcem economia cu faţa spre social” au darul de a iti mai domoli imaginatia si de a te linisti din posibila reverie iscata de urmatoarea idee din lista „mediu de afaceri stabil, predictibil, prietenos”. Personal nu cunosc nimic mai stabil, predictibil si prietenos pentru mediul de afaceri decat „distribuire echitabila a beneficiilor”, dar se pare ca pesedistii au idei clare in sensul asta, din care citez la intamplare „propunem îmbunătăţirea procedurilor şi reglementărilor privind falimentul…”, lucru care in mod cert are darul de a scoate oamenii din case si de a-i trimite la registrul de comert pentru inregistrarea unei firme noi (daca acolo se inregistreaza etc). Trec peste galeata de promisiuni rasturnata intr-o singura propozitie, semn ca are toate sansele de implinire („stabilitatea şi transparenţa legislativă, claritatea reglementărilor, eliminarea surselor de corupţie în administraţie, eficientizarea sistemului de autorizare şi înregistrare a firmelor, întărirea disciplinei financiare şi implementarea cadrului legal creat pentru evidenţierea cazierului fiscal”), la urmatoarea „idee”, „dezvoltarea sustenabila acompaniata”. In punctul asta devine evident ca oamenii s-au abtinut mai mult decat suficient cale de doua paragrafe, asa ca revin la matca „sistemului de impozitare menit să aducă bunăstare pentru toţi cetăţenii şi nu doar pentru o categorie restrânsă şi privilegiată.”, trezind din somn deshtul aratator indreptat amenintator spre posibila burghezo-mosierime in devenire, si servind urgent un dus rece oricui s-ar putea visa la un moment dat in vreo categorie restransa si privilegiata. Desigur, sustin si ei un fel de cota unica de impozitare, pe doua nivele insa – unul pentru sarmanii care tre sa ii voteze, si altul pentru ceilalti. Transmit in trecere si un sut adresat vreunei posibile ratiuni economice, anuntand ca „vom urmări scăderea impozitului pe dividende, dar vom milita pentru creșterea impozitului pe tranzacțiile imobiliare”. Bine ba.
Mai departe, pe scurt ca e tarziu. Reinvie planurile cincinale in paragraful „bugete multianuale”, un paragraf de altfel chel de orice informatie utila, inghesuie cercetarea cu inovarea si formarea profesionala in doua randuri jumate, intind ideea de ajutat IMM-urile in 4-5 paragrafe greu de distins, in care dedica cele mai multe randuri modalitatii de control a IMM-urilor, „in scop educational, nu punitiv” (ok?), si „in vederea evitarii paralelismelor”, etc. Nu vad de ce i-ar sparge la mantinela parelelismele, ce-or mai fi si alea, da’ sa trecem mai departe. Vor sa ofere indemnizatii celor care lucreaza la mai mult de 200km de casa (de ce? cati sunt in galeata asta?), enumera banalitati despre turism, vor sa creasca absorbtia banilor europeni (semn ca programul are o vechime), vor sa adere la zona euro (in fine o idee buna).
O las balta, gasesc uluitor faptul ca nu se prind in ce schizofrenie (marlanie? obraznicie?) se scalda, rupti de turul pantalonilor intre doua barci navigand in directii contrare – pe de o parte liberalismul necesar pornirii oricarei economii, pe partea cealalta dorinta de a parea „sociali” cu „partenerii sociali” (nu cu ceilalti, da?). Moas’sa.

Categorii:baliverne, economie
 1. Decembrie 3, 2009 la 11:57 pm

  ridicol, nici nu ma prinsesem in prima clipa ce fault logic e expresia „sistemului de impozitare menit să aducă bunăstare pentru toţi..”, semn ca citind prostiile astea prosteste. Pai cum sa aduca man vreodata un sistem de impozitare bunastare? E absurd, stupid, idiot. Adica vezi tu, taxele pe care le platesti de fapt iti aduc bunastare…? Normal, dupa logica comunistilor. Baga-mi-as picioarele in capetele lor de tonti.

 2. Decembrie 3, 2009 la 9:21 pm

  io am o banuyala, ca astia la care alde gasca prezidentiabila se adreseaza contextual si circumstantial de timp cu denominatorul „electorat” o sa vina la vot ca nebunii si o sa ii arda. Nu zic pe cine ca sa nu zici dupa aia ca am gresit insa cineva o sa si-o ia in premiera pe nara la etapa pe tara.
  Mai sunt doua zile si cineva o sa ii dee borsu pe nas.

 3. Decembrie 3, 2009 la 9:18 pm

  In premiera pe tara astia o sa si-o ia in premiera pe nara. E firesc ca romanii sunt siktiriti pina la incrodarea maxima de orice politica misuna prin jurul lor. Dupa manipularea scbroasa de pe vremea comunista vine manipularea jegoasa si nesimtita de pe vremea patriciana. Pune-te in locul lor, evident ca ti-e fututa increderea in orice din jur. Am senzatia insa ca romanii nu mai au incredere nici macar in propriile simturi, in ratiune, in creierii lor, adica ma intorc la ce sugera Mos Neagu Djuvara „ceva s-a intamplat in creierul acestui popor”. Pai aia e, nu mai au incredere nici macar in mintea lor. Naspa.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: