Prima pagină > Declaraturi, deprinziare > Adrian Paunescu

Adrian Paunescu


deci omu s-a prapadit. nu ti-am scris nimic azi pentru ca nu stiu cum s-o fac. am citit cat incape ce a scris poetul in stanga si in dreapta, cu poezie buna de anii 70, organizator de flacari si evenimente, cu plescaituri si urme de buze pe cururi comuniste, cu mancat rahat, umilinta, stralucire, faima, politica si mizerie, literatura sau lipsa acesteia.

N-are atat cur si coaie,
Ceausescu Nicolae
Cat sa pupe intr-un an
Paunescu Adrian

Omul e personajul timpului, e reprezentativ, asta e ceea ce am avut. Cred ca AP trebuie tratat ca atare si insusit in contextul timpului sau. Chiar in astfel de conditii nu putem ajunge la o concluzie, recomandarea este sa sarim peste si sa lasam evaluarea pe seama celor ce vor veni.

– re editare dupa o ora si ceva
Am nevoie de ceva eliberator, trebuie sa zic ca sa ma eliberez, sa vorbesc despre unde incepe duplicitatea mea in ceea ce il priveste pe AP.

Sau sa trasez linia unde aceasta se termina. Stim acum totul sau avem impresia ca stim totul, bunele si relele din viata lui Adrian Paunescu. A fost parte integranta din corifeii corului de cantare si scandare a jegului comunist, dintre cei ce au profitat fara jena de sistemul trecut, de avantaje si reteaua de influenta a epocii. Minjit evident de mizeria comunista si afundat in mocirla lipsei de constiinta si de responsabilitate morala, AP si-a construit in anii carierei sale o platforma de ascensiune personala pe platforma ideologica a timpului sau.
Cine il acuza pe AP si cu ce – e simplu de stabilit – am inteles si am redat mai sus parte din acuzele care i se aduc. Ce se scapa insa din vedere este momentul la care se aduc aceste acuze. Moralitatea acestor vremuri este complet schimbata de ceea ce exista acum 30 de ani, de ceea ce era considerat moral acum 100 de ani si tot asa.

Lumea se schimba si vina unui sistem e greu de impartit si asumat.
S-a terminat cu umilinta ? Nu. S-a terminat cu lingusitorii, au fost ei exterminati in intregime ? Nu. S-au schimbat insa reperele politice si s-au schimbat ideile. Anii comunismului au purtat povara nemerniciei unei gasti de partid asupra celorlalti. In acei ani imposibili totul era tinut sub control total, cat de mult contau in acei ani o vorba, o aluzie, un simplu gest putea reprezenta o gura de oxigen intr-un univers etans, tinut in conditii de presiune extrema. Cartile lui Adrian Paunescu si activitatea lui in acei ani au rezonat cu ceea ce oamenii aveau nevoie. A nega acest lucru inseamna a nu intelege nimic din ceea ce s-a intamplat. Parintii mei se vedeau saptamanal cu niste prieteni si pe langa masa de seara pe care o aveau impreuna, cartea aceea neagra era momentul mult asteptat cand citeau pe rand in soapta poeziile lui Adrian Paunescu.
Era ceva ritualic, cu aceiasi conotatie spirituala momentele in care tata asculta Europa Libera si Vocea Americii. Oamenii erau disperati dupa semne, era atat de greu si imposibil sa razbata o certitudine a faptului ca traiam intr-o lume anormala incat romanii s-ar fi agatat de orice. Poezia lui Paunescu era in afara bunastarii oficiale strigata sa mascheze mizeria cotidiana, era ceva acolo care rezona cu vremurile, cu realitatea si cu cei ce traiau la bloc si munceau in intreprinderi. Sigur e greu acum de inteles realitatea trecuta insa in acel sistem, in acele conditii, lumea privea inmarmurita la ascensiunea lui Paunescu, traseul acestuia de la exceptie la deceptie a fost departe de a furniza socul pe care in acei ani le furnizau poeziile acestuia.
Fara nici un dubiu, Paunescu impreuna cu intreaga sa opera este o creatie a sistemului comunist, a acelor vremuri, ce ni se pare uimitor este sa acceptam ca cineva in acei ani a produs valoare, asta este o pre-conceptie, comunismul a fost rau (corect) deci orice s-a produs in acei ani a fost gresit (??).
–––-
Nu ai cum sa creezi ceva in afara culturii, asta e valul care te poarta si daca te nimeresti pe el, ai sansa sa iti aduci aportul in contextul acelei viziuni pe care ti-o confera valul respectiv, la momentul respectiv. In acei ani, pentru acele vremuri, Paunescu a reprezentat o valoare invaluita in cultura timpului.
Lumea la ora asta e confuza tocmai pentru ca nu intelege acest decalaj, pe de-o parte suntem prea aproape de jegul comunist ca sa uitam ca Paunescu a fost in avangarda marketingului acelui regim, pe de alta parte suntem prea departe ca sa intelegem contextul acelor vremuri si sa putem evalua setea de orice a romanilor din anii 80-85.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: