Paunescu in Context Istoric


un aspect cheie ce merita amintit apropo de paunescu este momentul piata universitatii. gandeste-te la datele problemei si la singura forma de protest autohtona pe care romanii o repetasera de-a lungul anilor: cenaclul.
ca sa nu mai zic ca vali sterian si cu restul de artisti de la balconul pietei universitatii erau de fapt oamenii formati la flacara cenaclului.

e ironic insa asta a fost. orice se intampla in romania poarta pecetea fanatismului mesianic nationalist, chiar si „izbavirea” si ceea ce credem ca sunt momentele de afirmare, au de fapt aceleasi conotatii. romanii n-au iesit inca din credinta in destin national, legionarism, diferentele cu care ne jucam in istoria romaniei sunt doar la suprafatza, extrem de superficiale, insa ne aruncam pe ele cu atata sete ca uitam de esenta, fapt care face romania o constructie estetica fara constiinta de sine

m-am uitat la clipuri de la cenacluri, am privit cu ochii holbati de-a dreptul, mase de indivizi in transa cataleptica, e incredibil ca asa ceva s-a petrecut atat de aproape temporar de noi, fenomenul era unul nationalist de sorginte fanatica, insotit de trairi absolute, fanatism infocat legionarist, menifestari extrem de periculoase as zice.
Paunescu dupa parerea mea era continuatorul liniei fantasmagorice a mitologicului spatiu dacic, a destinului de aur al acestui spatiu, anii pe care i-am crezut epoca ceausescu sunt mai la fel de bine epoca paunescu, poetul continuand traditia ritualica dogmatica a nationalismului extremist romanesc fiind paralel si independent fata de intentiile partidului comunist la vremea respectiva.

stau de vreo 5 minute cu stiloul in mana si vreau sa nu ma mai gandesc, este istorie la care aproape am fost martori. vremuri neintelese de oameni dupa parerea mea, asumate insa naiv in inconstient.
faptul ca paunescu a fost dintre slujitorii regimului comunist este ceva irelevant, e un nonsens sa luam in consideratie asa ceva, realatia intre comunism si nationalism romanesc a fost consensuala, mutuala, bi-directionala, pactul s-a facut dogmatic si nu intre papusile care au avut rolul sa imprastie dogmele, nu numai nationalismul a slujit comunismul la noi, este la fel de adevarat ca regimul comunist a slujit nationalismul orb, extrem si dogmatic, acele idei care circula zombie prin istoria romaniei cu mult inainte sa existe picior de comunist in aceasta tara, nationalismul fundamentat religios, arhaic, spatial, spiritual, mitologic, este inscris in esenta acestei lumi, e poate ceva legat de instinctul de conservare insa el a existat dintotdeauna in forme extreme in subsolurile istoriei romanilor.

asta este ce a reprezentat paunescu, a fost pentru moment capul hidrei nationaliste, noul capitan, noul mesia romanesc. in context istoric nationalismul a avut tot timpul conflicte cu puterea politica, (istoria chiar se repeta) intr-un scenariu deja consacrat pentru istoria romaniei nationalismul si comunismul au sfarsit macelarindu-se si anulandu-se reciproc. paunescu redus la tacere, ceausescu taiat de pe lista mult mai brutal, ulterior ideile nationaliste si legionare revin in forta in anii 90 (crede-ma ca imi aduc aminte cu groaza de anii studentiei, vezi ascensiunea lui vadim, paunescu, evenimentele de la tg mures, publicarea lui horia sima, cazul maresalului antonescu) dupa care in context european, romania intra intr-o stare „letargica” in care aceste idei apun aparent. orice e posibil.

Reclame
 1. noiembrie 8, 2010 la 9:43 pm

  Nu am fost la vreun cenaclu, cred ca cineva apropiat a incercat si a fost ultima experienta de genul ala, pe care a catalogat-o drept „gretoasa”, in general nu pot sa spun cum se simteau oamenii. Insa, nu am senzatia ca se simteau dizidenti, ci ca se simteau „romani”, cenaclul le confirma sentimentul national, ca suntem mai ceva decat ceilalti. La momentul respectiv, in perspectiva nationalismului comunist romanesc, era unealta convenabila propagandei de moment. Nu cred ca a existat un „fanatism mesianic nationalist”, nu istoric cel putin. Sa nu uitam totusi, nationalismul e inventie de secol 19 (sper ca nu ma tradeaza amintirile din Boia), si ca in general, parerea moldovenilor despre munteni nu era cine stie ce, iar mitologicul spatiu dacic nu’s daca a existat inainte de Densusianu.

 2. noiembrie 8, 2010 la 7:04 pm

  in proiectia colectiva, prin faptul ca paunescu fusese interzis, conducand implicit la interzicerea cenaclului, acesta a capatat aura protestatara.
  mai tarziu piata universitatii a urmat acelasi calapod de manifestare a nemultumirii populare – asta era observatia mea

  poate ai uitat ca in vremea aia disidenta era si daca ziceai un banc. imaginatia colectiva insemna enorm pentru romani in acele zile, se traia la extrem, era groaznic, cenaclul era printre putinele iesiri din rutina cuvantarilor, filmele coreene si penibilul zilnic. acolo romanii se faceau ca traiau, se faceau ca se exprima. faptul ca se striga „partidul, ceausescu, romania” era moneda de schimb. faptul ca se zbiera „tu ardeal”, era o supapa, un refugiu de comunism si ceausism, era un refugiu in istorie, nationalismul aparea ca un fel de religie in care cei de atunci banuiesc ca se simteau liberi. si singura optiune.

 3. noiembrie 8, 2010 la 5:14 pm

  Man, de ce consideri cenaclul o forma de protest? Pa vremea paunescului, cenaclul era limba exacerbata la modul grotesc, nu un protest. Nu poti sa numesti protest o adunare care canta sau recita la nesfarsit „ruga pentru parinti”, si nici una care zbiara intr-o dementa „tu ardeal” sau „treceau batalioane romane carpatii”. Recunosc ca poate mi-a scapat ceva, zi-mi ce. Intr-adevar, nu au cantat „partidul, ceausescu, romania”, da’ numai pentru atata lucru nu cred ca merita numit „protest”.
  Te doare mintea – http://www.youtube.com/watch?v=rZC1tKsC0yM

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: