Prima pagină > Arhitortura > Praga Dancing House – Realitate de Cosmar

Praga Dancing House – Realitate de Cosmar


Casa care Danseaza

Casa care Danseaza - o caricatura arhitecturala

Chiar daca aceasta cladire ar exista numai in mintea autorului, chiar si atunci ar trebui sa ne simtim putin in nesiguranta, faptul ca undeva in intr-un coltz de lume exista o vietate (in cazul de fata numita franc Gehry) care efectiv consituie un pericol la sanatatea mentala a acestei lumi.

Tristetea e iremediabila cand aflam ca aceasta cladire chiar exista undeva, fie ea si in Praga, oricum in afara mintii nebunului si nu undeva in ograda lui proprie si personala ci asezata in spatziul public, undeva imposibil de ignorat, in mijlocul multimii, in mijlocul unui oras in care se presupune ca oamenii sunt normali.

Bantuiti de astfel de himere fantasmagorice e greu de crezut ca acei praghezi ar mai putea fi oameni normali la cap, asaltati zilnic la modul terorist de geometria absurda si diformitatile unei astfel de cladiri, Praga devine un oras sacrificat, prada cosmarului care a dat viata unei astfel de aratari iremediabil bestiala.

Reclame
Categorii:Arhitortura Etichete:
  1. groaznix
    ianuarie 4, 2011 la 5:01 pm

    nu e prima oara cand ne luam de omul respectiv, parca am mai vorbit si de cladirea strata de la MIT, in care ba curge apa (li se intampla si caselor mai mari, de exemplu’ lu’ lloyd wright), ba dezvolta in trecatori un intens sentiment de rau de mare. problemele insa sunt cateva. in primul rand celelalte forme au fost deja bifate, nu poti sa construiesti in fiecare zi un shonbrun sau cum ii zice, sau o casa a poporului, toleranta oamenilor are si ea o limita. in al doilea rand insa cladirile astea atrag turisti, si daca noi suntem inca ancorati intr-o filozofie de prim razboi mondial, de genul „pe-aici nu se trece”, restul lumii vrea ca ceilalti sa treaca „pe-aici”. si-atunci s-au apucat sa-l cheme la telefon pe gehry, ca bai, vrem si noi o atrocitate ceva, sa ne mai viziteze lumea, si asa te trezesti cu un guggenheim in bilbao, cu cladirea de care vorbesti, cu strata si cu inca cateva pe care m-am grabit sa le uit.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: