Prima pagină > baliverne > mananc si sting

mananc si sting


citesc si sting, mananc, plang. nu mai inteleg nimic din limba romana.
citeam un articol despre sting venit in bucuresti pentru un concert zilele trecute. lasand la o parte tendinta desantata a jurnalistilor care pocnesc limba romana in fel si chip pentru a atrage atentia sau poate pur si simplu pentru a se afla in treaba, m-am poticnit asupra unei fraze care din pacate nu mai are de-aface cu jurnalistii. inca nu imi dau seama insa suna teribil de sec:

„Sting a aparut pe scena îmbracat cu un tricou gri, simplu si o pereche de pantaloni.”

mi-a sarit cafeaua pe nas, jurnalistul roman e un monstru. cum reuseste el sa renunte la aura sofisticata a literatului cu diploma, cum se conecteaza direct la sufletul si mentalitatea multimii, renuntand la panteonul operei romanesti si coborandu-se, generos, la nivelul paturii majoritare. daca are la degetul mic dictionarul explicativ al limbii romane, demonstrat in utilizarea banalului „pantaloni” in loc de elevatele si hulitele „jeans”, „blugi” sau „iegari”, omiterea virgulei dupa „simplu” pur si „simplu” exponentiaza semantic simplitatea vestimentara a artistului. metafora e folosita abil, simplitatea se propaga fluid de la tricou la pantaloni, intrerupta numai de specificarea faptului ca vorbim de „o pereche”, specificare necesara altfel n-am sti ca e vorba de o singura pereche.
ce n-am inteles e daca era in picioarele goale, sau in niste banali dragasani.

ma intorc la limba romana, citeam pe unul din linkurile catre linkurile care mi le-ai trimis. sub poza cu niste zone demolate, dedesupt eticheta artistica: „traversarea garii de nord va fi floare la ureche”.
ai inteles da?! nu ca „traversare va fi usurata, va fi mult mai simpla, simplificata etc”. deci limbajul romanesc e unul de puternica expresie, infuzie si compozitie, compilarea nu se mai poate face la stilul gramatical ci numai in ambianta semantica cu consonante regionale si de cartier. acest framework cu amprente duhnind a casa scarii a coborat in strada, limbajul nu mai este sub sceptrul dictatorial al vreunei academii ci iesit din slotul care a sclavagit limba de-a lungul timpului si redat poporului. ura!

Reclame
Categorii:baliverne
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: