Prima pagină > arhitectura, Arhitortura > Carnetelul Urbanistului Inteligent

Carnetelul Urbanistului Inteligent


habar nu am care e treaba cu dayma, nu gasesc asa ceva pe internet nicaieri. unde am gasit cate ceva despre batalia de la arcole e vorba de regimente de croati nu de romani, asa ca zau ca nu pot s-o iau in serios. asta e.
uite si la astia – http://en.wikipedia.org/wiki/Principles_of_Intelligent_Urbanism. vezi ca nu am citit tot linku, da’ vad ca exista. ca sa vezi:

According to PIU proponents, the trend towards urban sprawl can be overcome by developing pedestrian circulation networks along streets and open spaces that link local destinations. Shops, amenities, day care, vegetable markets and basic social services should be clustered around public transport stops, and at a walkable distance from work places, public institutions, high and medium density residential areas. Public spaces should be integrated into residential, work, entertainment and commercial areas. Social activities and public buildings should orient onto public open spaces. These should be the interchange sites for people on the move, where they can also revert into the realm of “slowness,” of community life and of human interaction.

E beton, face referinta si la Jane Jacobs, ba gagica asta a fost un fenomen, pacat ca nimeni nu stie de ea …..
In seara asta ma duc la alta conferinta cu Justin Trudeau. Chestia cea mai interesanta cu Justin este taxo. Uita-te pe wiki.
Apropo de PIU spune-mi ceva, sunt foarte multe idei care converg catre punerea in aplicare a unui nou model urbanistic. Chestia asta ar avea impact evident asupra a jde mii de alte chestii.

Toate sunt prezentate intr-o lumina placuta, linistitoare, as zice chiar o lumina luminoasa.
Ma rog, intrebarea e: ce se intampla? Chiar se intampla ceva? Sau e doar asa, ca asa vorbeste lumea.

sincer nu cred ca cineva si aplica „principiile”. pe de alta parte nu cunosc nici un proiect de creat un oras. cred ca toata dezvoltarea care se intampla e pura si intamplatoare, cate putin, mai un rahat de cladire garnizoana aici, mai o comuitate peste drum. si evident benzinariile pe colt.
m-am uitat dupa taxu lu’ ala si n-am remarcat nimic in afara de faptul ca nu mai e viu. si am mai vazut o poza cu el si fidel. iti dai seama ca nici n-am citit cu atentie. vad ca a facut o pirueta pe la spatele reginei elisabeta si ca a scris constitutia sau asa ceva. probabil ca asa o sa zica istoria si despre iorgovan. na ca nici asta nu mai traieste, habar n-aveam. coincidenta?

pierre trudeau, e o legenda canadiana, fost prim ministru, o viata de rebel, parasit nevasta pe la 50 si ceva de ani, casatorit cu secretara care era cu vreo 30 de ani mai tanara ca el, turnat vreo 3 copii cu asta, facut constitutia canadiana pe principiu importului de capital uman, respectiv imigratie. Apropo de Trudeau ala batranu nu exista pareri de mijloc, lumea e impartita in 2 tabere: love him or hate him.
Si eu cred ca treaba cu arhitectura urbana e o chestiune de buzz-word, nimic mai mult, isi fac vant care cum, e la moda sa se discute despre chestia asta. Din pacate nu vad absolut niciun motiv pentru imbuibatii care tin fraiele lumii sa schimbe ceva.

deci de-aia il stii pe trudeau batranul. foarte bine, asa ii trebuie.
apropos de imbuibati, de cateva saptamani tot vad pe history chestii cu iranu si cum americanii se cam infoaie prin zona. situatia e cat se poate de delicata, dat fiind ca israelu e cat se poate de in bataia pustii iraniene iar iranienii se tot dau bastani ca arma atomica. documentaru cred ca era mai vechi, ca un strateg isi dadea cu presupusul ca americanii asteapta toamna sau iarna cand noaptea e mai lunga. deci, ce vroiam sa zic – cu mameluci care inca cred ca toata lumea ii ameninta si ca e musai sa bage bani in instalatii nucleare, e absurd sa vrei urbanism.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: